Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ ΒΟΤΑΝΩΝ








Τα περισσότερα βότανα μπορούμε να τα ταξινομήσουμε βάση κάποιων χαρακτηριστικών τους , βάση κάποιων στοιχείων μπορούμε να καταλάβουμε ποια είναι η χρήση τους.
1) Από το χρώμα τους : τα κίτρινα βοηθούν στο συκώτι , την χολή , και το ουροποιητικό σύστημα , θεωρούνται αποτωξινοτικα . Τα κόκκινα βοηθούν να καθαρίσει το αίμα , είναι επουλωτικά και επίσης βοηθούν σε δερματικές παθήσεις που οφείλονται σε διαταραχές του αίματος. Τα μπλε-μοβ είναι ηρεμιστικά , χαλαρωτικά και μυοχαλαρωτικα.
2) Ο τόπος που ζουν και μεγαλώνουν τα φυτά και τα βότανα : Αυτα που ζουν σε περιοχές με άμμο και χαλίκια θεωρούνται ότι βοηθούν στις πέτρες που μαζεύονται σε διάφορα όργανα μας ( χολή , νεφρά) επίσης βοηθούν στους βρόγχους. Αυτά που ζουν σε λασπώδες και υγρό έδαφος , βοηθούν στις πολλές βλεννώδεις εκκρίσεις  (αναπνευστικά προβλήματα ) και στους ρευματισμούς.
3) Η υφή τους : Τα μαλακα βότανα βοηθούν στις φλεγμονές  και είναι μαλακτικά για τις παθήσεις του θώρακα ,. Αυτά που έχουν αγκάθια και έχουν τραχιά υφή θεωρούνται τονωτικά. Αυτά που παράγουν κολλώδεις ουσίες είναι αποχρεμπτικά. Τα αναρριχώμενα θεωρούνται κατάλληλα για  το νευρικό και κυκλοφορικο μας σύστημα. Αυτά που είναι λεπτά και νηματοειδή είναι κατάλληλα για τις δερματικές παθήσεις. Τα βότανα που η ρίζα τους μοιάζει με ανθρώπινο σώμα θεωρούνται αφροδισιακά.
4) Το άρωμα τους : τα βότανα που έχουν δυνατό άρωμα είναι απολυμαντικά , αντισηπτικά , αντιμικροβιακα ,( θυμάρι, δενδρολίβανο , μέντα κλπ).
Βέβαια πάντα υπάρχουν και οι εξαιρέσεις , οπότε πάντα θα πρέπει να κοιτάμε τις ιδιοτητες ενος φυτου, και φυσικα απο που το συλλεγουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε τα σχόλιά σας