Τα βότανα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σαν φάρμακα πρώτης ανάγκης και είναι καλό να υπάρχουν στο σπίτι μας, για την περίπτωση που θα τα χρειαστούμε. Είναι ακίνδυνα, δεν έχουν τοξικές παρενέργειες και σε αρκετές περιπτώσεις αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, προβλήματα υγείας σε όλη την οικογένεια.

Το μόνο που είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε είναι οι θεραπευτικές τους ιδιότητες και η σωστή ημερήσια δόση που πρέπει να λαμβάνουμε.
Αναλυτικότερα μερικά από τα πιο συνηθισμένα βότανα που θα μπορούσαμε να έχουμε στο σπίτι μας για ώρα ανάγκης είναι: Φασκόμηλο:
Αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το κρυολόγημα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί προληπτικά για την γρίπη και σε συνδυασμό με γλυκόριζα σε γαργάρες για τον πονόλαιμο.
Μαλοτήρα και Μαντζουράνα σε αναλογία 4 προς 1: Για το κρυολόγημα. Εάν βήχετε και ο βήχας σας είναι ξηρός, προσθέστε μέλι. Εάν είναι υγρός και υπάρχουν φλέματα προσθέστε αποξηραμένο φλοιό εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέϊπφρουτ, λεμόνια, λάϊμ).
Δίκταμο:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επούλωση των πληγών π.χ. έλκος στομάχου.
Χαμομήλι: Για πόνους στη κοιλιά και το στομάχι στα παιδιά. Ως αντιφλεγμονώδες σε ερεθισμούς των ματιών, ως ήπιο αντισηπτικό για πλύσεις του στόματος σε περιπτώσεις ερεθισμού των ούλων και του βλεννογόνου του στόματος.
Λεβάντα: Για τον πονοκέφαλο και ως ήπιο τονωτικό του Νευρικού Συστήματος.
Βασιλικός: Χρησιμοποιείται για την βελτίωση της μνήμης.
Δενδρολίβανο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τριχόπτωση, κάνει δυνατά και υγιή μαλλιά και συνδυάζεται πολύ καλά με Δάφνη και Φασκόμηλο. Επίσης σε μυϊκούς και αρθρικούς πόνους.
Μπαρμπαρούσα: Κάνει θαυμάσιο αρωματικό ρόφημα. Μπορείτε να το πίνετε πριν ή μετά το φαγητό γιατί βοηθά στην καλύτερη πέψη.
Μελισσοβότανο: Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το άγχος και την αϋπνία.
Μολόχα:
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε βρογχίτιδα. Επίσης σε φλεγμονές και έλκη του Πεπτικού Συστήματος.

Μανταρίνι Η κινέζικη ονομασία του βοτάνου είναι Chen Pi και η φαρμακευτική του ονομασία Pericarpium citri Reticulate.
Η καταγωγή του μανταρινιού καθώς και άλλων εσπεριδοειδών προέρχεται από την Ν.Α. πλευρά των Ιμαλαΐων. Σύμφωνα με τη μυθολογία τα εσπεριδοειδή φυλάσσονταν σε μια πόλη της Κυρηναϊκής από τις Εσπερίδες νύμφες που ονομάζονταν Εσπερία, Ερύθεια, Αίγλη και Αρεθούσα καθώς και από τον δράκο Λάδωνα που είχε 100 κεφάλια. Ο Ηρακλής κατόρθωσε να πάρει τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων τα οποία και έφερε στον Βασιλιά Ευρυσθέα πραγματοποιώντας έτσι τον ένα από τους 12 άθλους του.

Ο αποξηραμένος φλοιός του ώριμου μανταρινιού έχει σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Συλλέγεται τον Χειμώνα και αποξηραίνεται στον ήλιο. Η γεύση του είναι πικρή και έντονα αρωματική. Τα ισχυρά αιθέρια έλαια τα οποία εμπεριέχονται στον φλοιό του μανταρινιού έχουν την ιδιότητα να κινούν την ενέργεια του σώματος. Λόγω της ιδιότητας τους αυτής μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πολύ αποτελεσματικά βότανα σε προβλήματα δυσπεψίας, αίσθημα φουσκώματος αμέσως μετά το γεύμα ή αν μετά τις πρώτες μπουκιές νοιώθουμε ναυτία και εμετό.
Επίσης βοηθά να αποβληθούν τα φλέματα από τους πνεύμονες.
Χρησιμοποιείται όταν υπάρχει αίσθημα βρασμού στο στήθος. Ο φλοιός του μανταρινιού και γενικότερα τα εσπεριδοειδή συνήθως χορηγούνται μαζί με άλλα βότανα.
Η δοσολογία είναι 6-9 γραμμάρια την ημέρα.
Το πορτοκάλι καθώς και τα άνθη των εσπεριδοειδών έχουν τις ίδιες ιδιότητες αλλά ηπιότερες.

*Άρθρο του Σάκη Κουβάτσου στα Χανιώτικα Νέα